2013. november 4., hétfő

Mi az a személyiségkép?

Már megint az önismeret

Az önismeret szó elcsépelt, mégis megfoghatatlan, nem konkrét ismeretet jelent. Sokan hiszik azt, hogy tudatosan élnek, ezért nincs szükségük alapvető pszichológiai ismeretekre. Nem szeretik, ha megmondják nekik, mit gondolnak rosszul, hiszen hoznak felelős, felnőtt döntéseket, dolgoznak, gyerekeik, családjuk, barátaik vannak. Elválnak, vagy évekig nem találnak párt, ellaposodik a házasságuk. Szeretnének családot alapítani, még sincs gyerekük. Unják a munkájukat, de nem tudják mi máshoz kezdhetnének, miben jók. Kamasz gyerekeiknek nem tudnak tanácsot adni, vagy nem értik meg őket. Szorongás, depresszió, sikertelenség keseríti napjaikat. Vagy egyszerűen csak negyvenes éveikre arra eszmélnek, hogy valahol elakadtak a gépezetben.

Önmagunk megértése

Tudnánk saját személyiségünk összetevőiről készíteni egy listát? Objektívet. 
Arról, hogy milyen képességeink vannak, azokat milyen szintre fejlesztettük? Adottságainkat kihasználjuk? Érdeklődési körünknek megfelelő munkát végzünk? Analitikus, vagy inkább holisztikus gondolkodásúak vagyunk, racionális, vagy kreatív feladatmegoldás jellemez minket? Konfliktus kerülők, vagy dominánsak vagyunk? Bírjuk a monotóniát, a stresszt? 
Vissza tudunk emlékezni, hogy milyen vágyak, célok motiváltak minket, amikor készültünk a felnőtt életre? Milyen események alakították az életünket, és kik voltak azok a személyek, akiket mintaként másoltunk? 
A környezetünkbe szépen belesimulunk, elégedettek velünk társas kapcsolatainkban? Ugyanolyannak látnak minket mások is, mint ahogyan mi magunk?

 Ki vagyunk békülve azzal, amit látunk? 

Ha összeírjuk, kik vagyunk, és milyenek vagyunk, ha megértjük, hogy bizonyos helyzetekben miért pont úgy reagálunk, és ha tudatosítjuk magunkban, hogy mi motivál minket tevékenységeinkben, rájöhetünk, hogy mi akadályoz, miben kell fejlődnünk, és mi az a tulajdonság, amit "örököltünk" szüleinktől, de nem tudunk azonosulni vele. 

Az önismeret-fejlesztő eszközök segíthetnek ebben a kutató munkában, mert egyedül nem biztos, hogy jól meg tudjuk ítélni kudarcaink okait. Kevesen vannak, akik más nézőpontból is képesek értelmezni életük eseményeit, reálisan fel tudják mérni teljesítményüket, és elvakultság nélkül látják szüleik nevelési bakijait.
A többségnek szüksége van egy átfogó, részletes leírásra személyiségéről ahhoz, hogy változtatni tudjon. Mi ezt személyiségképnek nevezzük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése