2013. november 7., csütörtök

Téli depresszió? Ugyan már!

November. Talán a legutálatosabb hónap. Már nem száz színben pompázó ősz, de még nem is hófehér tél. Szürke, sötét, ködös, nedves, hideg. Csoda ha, előtör rajtunk a téli depressziónak nevezett lehangoltság? Mikor kelünk sötét van, mire kijövünk a munkahelyünkről sötét van. Az idősek sem járnak annyit el, kerti munka sem akad már. Aki körül nincs egy nyüzsgő család, ezernyi feladat, könnyen mélabússá válhat.

Ceasar Millan (kutyapszichológusként vált ismertté) nyilatkozta nemrég, hogy amikor elvált, mély depresszióba zuhant, és ott is maradt pár hónapig. Gyakorlatilag fel sem kelt az ágyból. Aztán lassacskán saját, kutyákon és gazdájukon alkalmazott módszerét kezdte alkalmazni önmagán, és egy kettőre kirángatta magát a depresszióból.

Mi volt ez a módszer? 
Három dolog kell egy kutyának a boldogsághoz:
 fegyelem, testmozgás, szeretet.
A következetesség, (a szabályok betartása), a rendszeres mozgás, hogy energiáit levezethesse, és a gazdi szerető gondoskodása. 

Furit a Pilis Budai kutyamentők találták nekünk
Az állatokat régóta alkalmazzák beteg, vagy sérült emberek támogatására, életük könnyebbé tételére. A kutya, és a ló fontos terápiás "eszköz". Tudjuk, hogy az állatok simogatása vérnyomáscsökkentő hatással bír, de ennél sokkal többről van szó. Társak ők, akik feltétel nélkül szeretnek minket, minden nap ugyanolyan örömmel várnak, átérzik a hangulatunkat, és vigasztalnak. Sőt, még humoruk is van. Ezt a feltételezést meg tudom erősíteni. Aki nem hiszi, olvassa el Csányi Vilmos könyveit. Férjem szerint, nem a gyerekek évekig tartó könyörgése miatt lett kutyánk, hanem azért, mert nekem volt szükségem valakire, aki nem támaszt minden nap elvárásokat felém, aki nem szívja ki minden csepp véremet, és rágja le a csontjaimról a húst, -ahogy Vekerdy szokta mondani, a gyerekek anyjukkal való kapcsolatáról- csak örül nekem, és úgy szeret, ahogy vagyok. Hát nem tudom, - Jiri Menzel szófordulatával élve - lehet benne valami. A lényeg, amire ki akartam lyukadni az, hogy ha van valaki, akivel foglalkozhatunk, aki miatt ki kell mozdulnunk, akkor könnyebb elviselni a nehezebb időszakokat. Ha nincs ilyen személy, akkor is keressünk magunknak társaságot. És végül, számoljuk meg, hány nevet említettem ebben a bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése