2013. november 17., vasárnap

Érdekel a grafológia?

Milyen szakma a grafológusé?

Három szóban összefoglalva: izgalmas, érdekes, és nehéz. 

Talán minden  leendő grafológust legelőször a kíváncsiság kezdi birizgálni, mert olyan titokzatosnak tűnik, hogy egyetlen szóváltás nélkül, ismeretlenül belelátnak valaki lelkébe, akinek az írása a kezükbe kerül.
Aztán, ahogy érdeklődni kezd, rákeres a google-on, szép lassan kiderül, hogy évek munkája megtanulni azokat a módszereket, melyekkel használható grafológiai ismereteket, tudást szerezhetne. Szerteágazó azon szakmák sora is, melyek számára kiegészítés, hasznos segédeszköz lehet. 

Biztosan sokan vannak, akik nem szeretnének grafológussá válni, csupán érdeklődési körük kereszttüzébe került, hobbi szinten szeretnék űzni, családjuk, barátaik megörvendeztetésére, vagy komoly sértődések előidézésére. Mert sajnos ez is lehet belőle.
De milyen személyiség, milyen készségek megléte szükséges a sikerélménnyel kecsegtető írásvizsgálódóvá váláshoz?

Kíváncsiság. Embertársaink iránt. Gondolkodásmódjuk, viselkedésük megértésének vágya. Nem árt, ha a pszichológia régóta foglalkoztatja a leendő grafológust. És tanul is ebben a témában.
Segítő hozzáállás. Nem kioktatni, jól megmondani szeretnénk, hanem segíteni a hozzánk fordulónak. Nem tanácsokat osztogatni, hanem jó kérdéseket feltenni, melyre saját válaszokat találhat. 
Magas szintű érzelmi intelligencia.Nagy odafigyelést, és körültekintést igényel egy elemzés elkészítése, és főleg annak tálalása, mert kárt nem okozhatunk. Sokan, már végzett grafológusok emiatt nem mernek szakmájukban dolgozni. Félnek attól, hogy megbántják az eredetileg is problémákkal küzdő embertársukat. 
Analitikus, és holisztikus gondolkodásmód. Az írást globálisan is, és egészen apró részletekbe menően is vizsgáljuk. Szétszedjük, hogy aztán az írásjeleket értelmezve újra összerakhassunk belőlük egy működő egységet. 
Monotónia tűrés, és jó szem, ami nem fárad el, több órás méregetés után sem. 
Fogalmazási készség, mert azt a 4-5-6 oldal szöveget meg kell írni. Nem felsorolást készítünk, hanem egy fogalmazást, egy emberről.
Türelem. Az mindig kell.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése