2013. december 15., vasárnap

A Mi lájkunk is az övék! 2. grafológusok, tanácsadók figyelem!

Prima Primissima 2013

Fotó: Nyitott Akadémia
Pál Feri atyával személyesen is volt alkalmunk találkozni. Hetekre feltölti az embert az ilyen kisugárzás, mint amilyen neki van.

A tanácsadás veszélyeiről, buktatóiról tartott előadásából, mi is sokat merítettünk.

Nem csak segítő foglalkozásúaknak lehetnek fontosak ezek a gondolatok, hanem amikor egy jó barátunk, esetleg családtagunk kéri a figyelmünket, tanácsunkat.
Pl. párkapcsolati probléma esetén:
Rossz segítői hozzáállás -ártunk vele- ha a szakmai tudásunk, tapasztalataink alapján úgy érezzük, hogy rájöttünk mi a baja a kliensnek. Ilyenkor, biztos, hogy mindig tévedünk. Ne állapítsuk meg, hogy mi a probléma. Helyette kérdés formájában fogalmazzuk meg, amire gyanakszunk, és kérjük meg a segítséget kérőt, hogy képzelje magát a másik fél helyébe. Különben megerősíthetjük a klienst abban, amit Ő gondol elfogultan, érzelmei által vezérelve, szubjektíven. Pl. a férje egy barom.

A segítő kapcsolatban 3 dolgot tehetünk, kell tennünk:
  1. Pozitív tulajdonságok kiemelése, megerősítése folyamatosan, közben érezze a duktor, barát, hogy elfogadjuk, bizalmas a viszonyunk vele.
  2. Erőforrások feltérképezése, megerősítése (kérdésekkel rávezetni, hogy kire számíthat, miben tudnának családtagjai segíteni neki, ha engedné, kérné).
  3. Új cselekvési módok végiggondolása, képes lenne-e máshogy cselekedni, mi lenne, ha máshogy csinálná? Mi történne, történhetne? Mire lenne igazán szüksége? 
Ezekről gyakran nem tudnak. Nincsenek tisztában az erősségeikkel, nem tudják felmérni, milyen helyzetben is vannak igazából. Meg kell őket erősíteni ezekben. 
A probléma tudatosítása még nem megoldás. 

Önmagában az önismeret nem ér semmit, tisztában lehet magával valaki, ismerheti a tulajdonságait, képességeit, de ettől még nem változik semmi, ha nem követi önnevelés.

Ha már ismeri önmagát, el kell határoznia, hogy máshogy cselekszik, gondolkodik, viselkedik. És csinálni is kell. Ha elkezd változni, akkor lesz elégedett, kiegyensúlyozott. 

Helyes segítői hozzáállás: őszinte kíváncsiság. Ez a legfontosabb tulajdonság

Egyet értesz? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése