2013. március 25., hétfő

Tudd meg, melyik a domináns agyféltekéd!


A történelem során sokakat foglalkoztatott az agy fejlődése és a domináns kéz kialakulásának körülményei. Arra viszont még ma sem kaptunk választ, hogy milyen folyamatok befolyásolják a jobb, illetve bal kéz dominanciájának kialakulását.

Ha feltesszük valakinek a kérdést, jobb vagy balkezes-e, akkor az illető gondolkodás nélkül rávágja a választ, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy melyik a gyakrabban használt, vagyis a domináns keze. Ezt legtöbben azzal azonosítják, hogy melyik kezükkel írnak. De felmerül-e bárkiben a kérdés, hogy vajon lehet-e valaki látens (rejtett) balkezes akkor is, ha jobb kézzel ír. Valószínűleg nem. Éppen ezért szeretném tisztázni a kezesség fogalmát.

Az agy fejlődése során mindenkinél kialakul, hogy melyik agyféltekéje lesz a domináns (laterális dominancia). Az agyféltekék idegpályái kereszt irányban vezérlik a test bal és jobb oldalát, így a bal agyfélteke felelős a jobb kéz, a jobb agyfélteke pedig a bal kéz irányításáért (ez a szemek, lábak esetében is igaz). Ez a dominancia azonban nem kizárólagos, ez csak azt jelenti, hogy a tevékenységek vezérlésében a domináns agyfélteke nagyobb arányban vesz részt. Így például akinek a bal agyféltekéje domináns az általában a jobb kezét használja a tevékenységek során, de vannak olyan tevékenységek, amit bal kézzel végez. Ennek a dominanciának az aránya a tevékenységek vezérlésében lehet pl.: 20-80% vagy 30-70% is.

Próbáljátok ki az alábbi tesztet, mellyel megállapítható a laterális dominancia és annak mértéke. Jegyezzétek fel, melyik kézzel végzitek el az alábbi műveleteket vagy fogjátok a tárgyat:
- írás
- rajzolás
- dobás
- olló
- fogkefe
- kés -villa nélkül
- kanál
- seprű -melyik kezed van felül?
- gyufa meggyújtása -melyik kezedben tartod a gyufaszálat?
- doboz kinyitása - melyik kezeddel fogod meg a tetőt?

A fokozatok a következők: teljesen jobb (csak jobb kéz használata 10/10), enyhén jobb,  kétkezes (egyenlő arány), enyhén bal és teljesen balkezes (csak bal kéz használata 10/10).

A kézdominancia kialakulásának kezdete már másfél, kétéves korban megfigyelhető, ténylegesen azonban csak 8 éves korra alakul ki, hogy a tevékenységek során melyik kezet részesíti előnyben a gyermek. Több kutatás is folyt annak érdekében, hogy kiderítsék, mitől lesz valaki balkezes. Az egyik ilyen lehetséges magyarázat az öröklődés. A szülők kezességének vizsgálata során bebizonyosodott, hogy nagyobb százalékban lesz a gyermek is balkezes abban az esetben, ha mindkét szülő balkezes. Egy másik vizsgálat szerint a tesztoszteron mértéke befolyásolja az agyi folyamatok fejlődését. Ha több a szervezetben a tesztoszteron, a jobb félteke gyorsabban fejlődik, mint a bal, ezért lehetséges a bal kéz dominanciájának kialakulása.

A hiedelmek (sátáni eredetűnek tartották, boszorkányságként kezelték, ha valaki a bal kezét használta) és a szokások erejét bizonyította, hogy sok szülő és tanár szoktatta át -akár erőszakos módszerekkel- is a gyerekeket a balkezes írásról a jobbkezesre.
Sokan nem tudják, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagyobb százalékban fordultak elő tanulási nehézségek, diszlexia, diszgráfia, dadogás (stb.) azon gyermekek körében, akiket átszoktattak a jobbkezességre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy NE akarjunk változtatni azon, hogy a gyermek balkezes. Ezek a problémák azon gyermekeknél is igazak lehetnek, akiknél nem alakul ki egyértelmű laterális dominancia (Ambidexterek/kétkezesek az olyan emberek, aki mindkét kezüket képesek ugyanolyan ügyesen használni.).

Mondani szokás, hogy a bal a "suta" kezünk, ezért van, aki azt hiheti, hogy a balkezesség bizonyos hátrányokkal (pl. a mozgással kapcsolatos képességekben) jár. A kutatások viszont azt bizonyítják, hogy ez korántsem igaz. A balkezesség előnye, hogy a domináns kéz ügyességét és térorientációs tulajdonságait ugyanaz a félteke irányítja (jobb). Tehát képesek a nagyon gyors, pontos reagálásra, kiváló térérzékelésre. Ez rendkívül jól jöhet pl a teniszt, kosárlabdát vagy vívást űzők körében, hiszen mind megköveteli a gyors reflexeket és a jó térérzékelést.

Balkezes sportolók: Elek Ilona (vívás), Gulyás Péter (kézilabda), Szeles Mónika (tenisz), John McEnroe (amerikai teniszező), Papp László (ökölvívás), Martina Navratilova (amerikai teniszező)

A grafológusok számára elengedhetetlen információ, hogy a vizsgált személy a jobb vagy a bal kezével ír-e, ugyanis a két kéz írásának azonos jegyei különböző módon értékelhetőek. Így például másképp vizsgáljuk a szögek jelenlétét, az ékezetek elhelyezkedését, a hurkok alakját jobb-, illetve balkezes írásoknál. 

Egy kis érdekesség:


Milyen irányba forog a táncosnő? Meg tudod fordítani az irányát? Ha az óramutató járásával megegyező irányban forog, az agyad jobb oldalát használod éppen, ha azzal ellentétesen, a bal agyféltekét. Abban az esetben, ha a két félteke között jó az átjárhatóság, akkor képes vagy megfordítani a nő forgás irányát.

Mivel a két félteke különböző funkciókért felelős, így a dominánsabb agyféltekénkhez tartozó funkciók nagyobb mértékben vannak jelen az emberben, mint a másik oldal funkciói. Ha a bal félteke az irányító, akkor a személy inkább logikus gondolkodású, intellektuális, racionális. Ha a jobb oldal, akkor pedig ösztönös, kreatív, szubjektív lesz az ember.

A bal és a jobb agyféltekéink az alábbi funkciókért felelősek:
Bal félteke: Beszélt nyelv használata; Logikus, analitikus; Algebrikus; Intellektuális; Konvergens; Következtető; Racionális; Absztrakt gondolkodás; Realisztikus, objektív, humorérzék nincs; Irányított; Időérzék.  

Jobb félteke: Néma, látó; Egyidejű, analóg; Holisztikus; Geometrikus; Ösztönös; Divergens; Képzelőerő-kreativitás; „Irracionális”; Tárgycentrikus; Szubjektív, humorérzék; Szabad; Időtlen.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó :D Éljen a jobb agyfélteke! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem mindkét agyféltekém működik, akár egyszerre is!

    VálaszTörlés
  3. Nekem sikerült a forgó nő irányát megfordítani.

    VálaszTörlés