2013. március 3., vasárnap

Aláírás, és ami mögötte van...

A minap olvastam egy cikket a cvonline blogján, miszerint hogyan tudjuk a főnökünkről megállapítani a vezetői képességeit, ha esetleg a saját bőrünkön ezt amúgy nem tapasztalnánk meg nap mint nap. Ez adott ihletet, hogy írjak kicsit bővebben is az aláírásokról: nézzük, nálunk miről is szól az aláírás elemzése: a vezetői attitűdön kívül mit tudhatunk meg a személyről?

Az aláírás a legtöbbször leírt, legjobban begyakorlott írásunk. Viszonylag kevés változáson megy keresztül, ha egyszer kialakult. A kézírás felett egyre inkább átveszi a hatalmat a gépírás, de az aláírás szükségessége, érvényessége még mindig fennáll. Egyedi, ezért alkalmas bizonyos helyzetekben az egyén egyetértésének, jelenlétének igazolására.

Az aláírás sok esetben önmagában a teljes személyiség jellemzéséhez nem elegendő, a normál írással való összevetés során jutunk megfelelő következtetésekre. (Bár vannak olyan beszédes, jellegzetes aláírások, hogy önmagukban is értelmezhetők: Pl. Múltkor bemutattuk Messi aláírásának elemzését itt a blogon, és Walt Disney aláírását a Facebookon.)
 

1.A normál írás és az aláírás viszonya

Ha az írásunk az önmagunkról megalkotott elméletünk, képünk, akkor az aláírás az én- ideálunkat testesíti meg. Az általunk vágyott önkép ebben az egy, rövid íráselemben, összesűrítve jelenik meg.
A személy akkor fejlődik, ha vannak vágyai, vannak céljai, amik felé tart, és ezek persze elérhetők, nem irreális célok. Azaz kell lenni egy kis eltérésnek az énképe és énideálja között: többre vágyik, mint aminek aktuálisan érzi magát; többet akar elérni; a személyiség növekedni akar. Más megfogalmazással élve: kell egy bizonyos feszültség, diszkomfort érzés, hogy változni akarjunk, és ne egy helyben toporogjunk, ne a langyos vízben pancsoljunk.
Grafológiai elemzés során ezt a különbséget, ami feszít minket (azaz a növekedési, énkiterjesztési vágyat) a normál írás és az aláírás összevetésével vizsgálhatjuk meg.

Az aláírás mérete
Az írás méretéhez képest kicsi aláírás
A nagy méretű aláírás az egyén kihangsúlyozását jelenti. Az ilyen aláírású emberben nagy az önérvényesítési vágy, szeretne jelentőségteljes lenni, akit az emberek nem felejtenek el egykönnyen. Minél nagyobb a normál írás és az aláírás méretbeli különbsége, annál jobban feszíti a duktort ez a vágy. Élete célja ebben fogalmazódik meg, cselekedeteit ennek a célnak az elérése érdekében szervezi.
Az íráshoz képest nagyon kis méretű aláírás az én háttérbe szorítását jelzi, rendkívül visszafogott, gátlásos emberek írják nagyon kis betűkkel a nevüket. A háttérben szorongásos problémák is meghúzódhatnak.



 Az aláírás stílusa
A személy hitelességét mutatja, ha az aláírás hasonló stílusban íródik, mint a szövegírás.
Ha az alárás nagyban eltér a szöveg írásának stílusától, akkor gyanakodhatunk arra, hogy túl nagy az íróban lévő feszültség. Túl nagy a különbség az aktuálisan látott énkép és a vágyott kép között. Irreális célokat tűz ki maga elé, és ez a „bukást” predeterminálja, ami a feszültséget csak növeli benne. A belső feszültség okát ilyenkor érdemes feltárni, akár egy mélyebb grafológiai elemzéssel is.


2. A vezetéknév és a keresztnév viszonya

A vezetéknév a közéletben betöltött szerepünkre utal, a keresztnév a magánélet fontosságáról beszél.
Petőfi Sándor egybe írta a nevét
Ha egybe írott aláírást látunk, akkor olyan emberrel van dolgunk, akinek a munkája nem csak egy egyszerű munka, ami a megélhetéshez szükséges. Ő ezt a tevékenységet még akkor is végezné, ha nem kapna érte ellenszolgáltatást, mert ő nem munkaként tekint erre a tevékenységre, hanem mint olyan cselekvésre, amelyben személye kiteljesedhet.
Ez életének fontos meghatározója, ez a hivatása. Munka és magánélet összefonódása ez, de nem biztos, hogy az egyén tartani képes az egyensúlyt a két terület között.
Fogj papírt és tollat! Próbáld ki, hogy le tudod-e írni egyben a neved! Milyen érzés?


3. Rajzok, kacskaringók, aláhúzás, pont
Gobbi Hilda aláírása - kiemelés aláhúzással
Az aláírás mi magunk vagyunk. Emiatt a nevünk alá húzott vonal: a személyünk fontosságának a hangsúlyozása. Az aláírás köré rajzolt keret a énvédelmünket szolgáló határoló vonal. Az ernyőként a nevünk fölé kerülő vonal a személy sérthetetlenségét hivatott erősíteni.
Ha nevünk után pontot teszünk, az arra utal, hogy határozott a véleményünk, nem tűrünk további beleszólást az általunk kinyilatkoztatott témába. Számunkra az ügy lezárt, nem tűrünk ellentmondást.






4. Olvasható vagy olvashatatlan?


Olvasható aláírás
A tisztán kiolvasható, egyértelmű aláírás az egyén felelősségvállalási képességéről beszél. Arról, hogy adja-e arcát a véleményéhez, vállalja-e tettei következményeit. A sokat aláíró emberek egyszerűsíthetik aláírásukat hatékonyságuk növelése érdekében, ezért náluk az olvashatóság/olvashatatlanság kérdését nem ilyen szigorúan értékeljük. Sokkal inkább az egyéniesség megítélése kerül az elemzés középpontjába.




5. Nyomaték
Az aláírás nyomatéka az énerőre utal (ugyanezt jelenti az írás nyomatéka is). Arra, hogy mennyi feszültség van bennünk, amit az önérvényesítés során kívnunk enyhíteni. Milyen fontos nekünk nyomot hagyni a világban, mennyire szeretnénk hatással lenni a környezetünkre, milyen erős az akaratunk, és milyen erővel küzdünk célunk eléréséért.
Fokozatosan növekedő nyomaték
Az itt látható aláírás érdekessége, hogy a nyomaték, az erő, az aláhúzáson vagyis az én kiemelésén van.Ez az ember képes egyre több energiát befektetni abba, hogy  akaratának érvényt szerezzen, rendkívül ambíciózus és küzdő típus. Erről árulkodik a jobbra felfelé tartó irány is. Ugyanakkor nem biztos, hogy ezt harmonikusan éli meg a környezete, ugyanis olykor erős, durva, és indulatos is lehet pont emiatt a hatalmas hirtelen energiabefektetés miatt.



A fenti vezérfonalak az átfogó grafológiai vizsgálatnak csak egy részét képezik. Azt is hangsúlyozni kell, hogy az aláírás elemzése önmagában nem elég a személy valósághű jellemzéséhez, az aláírás-elemzés csak a leírt szöveggel való összevetés után teljes. Személyiségkép készítése során a fentieken kívül még többek között az aláírás helyzetét, formáját, irányát is vizsgáljuk. Mivel ez a cikk a teljesség igénye nélkül íródott, csak érdekességeket villant fel, ezeket most nem részletezem. Aki kíváncsi aláírásának jelentésére, annak üzenetére, megtalál minket! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése