2013. május 13., hétfő

Kiválasztás grafológiával


Az EU-JOBS fiataloknak szóló magazinjában, a Bob Info-ban megjelent cikkünk:

Mi a Grafológia?
A grafológia az írás vizsgálatával képes következtetni az egyén személyiségére és azokra a vonásokra, amelyek a viselkedést határozzák meg. Megállapítható az író személy pszichés közérzete, értelmi képességei, a társas viselkedésének jellegzetességei, az érzelemvilága, és a munkamódja.
A grafológia támogatást nyújthat a pályaorientációban, az életvezetési, partnerkapcsolati és pedagógiai problémák okainak feltárásában, valamint a személyügyben.



Grafológia és a kiválasztás
Ha kézzel írott önéletrajzot kérnek egy álláshirdetésben, sokaknak az jut eszében, hogy biztosan azért kérik, mert grafológus akarja elemezni az írásukat.
Azonban tudnunk kell, hogy a kiválasztás maga egy folyamat, melynek első szűrője nem a személyiségjellemzőket érinti, hanem a képzettséget, szakmaiságot. A grafológus bevonására csak az utolsó fázisban kerül sor, általában az utolsó 3-5 jelentkező összehasonlításánál.

Nem akarom, hogy belém lássanak.
Sokan aggódnak, ha megtudják, hogy grafológus fogja elemezni az írásukat a kiválasztási folyamat során, mivel tartanak attól, hogy a leendő főnökük így bele fog látni érzelmi életükbe, esetleges problémáikba, személyes szférájukba.
Azonban a grafológusok etikai kódexe védi a személyiségi jogokat így a cégek számára készített grafológiai elemzés nem érinti a vizsgált személy érzelmi életét.
Azt is fontos tudni, hogy grafológiai elemzést csak akkor vállalhatnak el a grafológusok, ha az író személy hozzájárulási nyilatkozat formájában beleegyezését adta az írásának elemzéséhez.
Valamint hasznos információ lehet, hogy ha már hozzájárulásodat adtad az elemzésedhez jogod van megkapni a rólad készített elemzést, ezért célszerű még a hozzájárulási nyilatkozat átadásakor jelezni, hogy igényt tartasz elemzésedre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése