2013. május 14., kedd

Csak rajtunk múlik? 2. rész


A reziliens személyiség  

Itt, és most nem a nagy traumákat, balesetet, vagy erőszakot elszenvedett emberek talpra állásáról elmélkedünk, hanem a naponta adódó apró-cseprő problémák, a párkapcsolati elakadások, az életpálya megvalósítás és különböző válság helyzetek megoldását akadályozó lelki tényezőket szeretnénk körüljárni, előző bejegyzésünkhöz kapcsolódva.
Úgy tűnik, valóban vannak rájuk jellemző tulajdonságai a „jól küzdő” embereknek. Eddig gondolhattuk úgy is, hogy akik nagy szenvedésnyomás hatására sem betegszenek meg, akiken pörgős-stresszes munkájuk nem hagy nyomot, szerencsés alkatok, jó genetikával rendelkeznek.
A „nagy küzdők”-ről én azt gondolom, hogy volt, vagy van valami hátrányuk, melyet be akarnak hozni, vagy valami nagy vágyuk, szenvedélyük, ami hajtja őket, hogy előre jussanak, hogy mindig megtalálják a kiutat a nehéz helyzetekből. Legtöbben gyermekkorukban már kerültek olyan helyzetbe, mellyel nagy nehézségek árán tudtak csak megbirkózni.


A pszichológusok már jó pár évtizede kutatják a sikeres lelki megküzdés hátterét.
A reziliencia rugalmasságot, hajlékonyságot, egyfajta lelki ellenálló képesség kifejlesztését jelenti. A környezeti hatások, öröklött, és pszichológiai adottságok együttesen alakítják. A reziliens személyiség a mindennapi, elkerülhetetlen, valamennyiünket nagy valószínűséggel utolérő akadályokra, váratlan és kellemetlen eseményekre, a helyzethez való gyors alkalmazkodási képességét felhasználva reagál. A rugalmasság a körülmények más nézőpontból való érzékelésére, a probléma újraértelmezésére vonatkozik. Ha szembenézünk a krízis helyzettel, felvállaljuk, hogy most változtatnunk kell, a megoldást keresünk, máris visszaszereztük a kontrollt. Kevésbé látjuk kilátástalannak, megoldhatatlannak problémánkat.
A jó hír az, hogy ez egy fejleszthető képesség, melyet tudatosan, akár önismereti módszerek bevonásával erősíthetünk magunkban. Aki olvassa e sorokat, valószínűleg már nem jár messze ennek megvalósításától, a többiekkel pedig ismertessük meg ezeket a fogalmakat.
Oszd meg, ha ismerőseidnek is hasznos lehet!


Ha bővebben is érdeklődsz 
Ők már megkapták a legfrissebbet.
témáink iránt: Iratkozz fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése