2013. február 3., vasárnap

Kiválasztás grafológiával II.


Csoportok hatékonyságának vizsgálata



Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a legeredményesebb team nem a legjobb képességű dolgozók csoportja, hanem az egymással legjobban összeillő csoporttársak összessége.

A team tagjainak kézírásmintáit az úgynevezett Affemann-módszerrel értékeljük. Ursula Affemann német grafológus - több évtizedes gyakorlata alapján - a teljesítmény szempontjából öt alaptípust különböztetett meg, melyeket színekkel is jelölt.

A kék típus stabil, szorgalmas, felelősségteljes. Kötelességtudó ember, aki a rutinfeladatokat kedveli, és lelkiismeretesen végzi a munkáját. Ugyan-akkor képes irányítani és tárgyalásokat lebonyolítani.


A zöld típusba tartozó munkaerő tervekkel, elképzelésekkel rendelkezik. Sokoldalú elméleti ismereteit jól alkalmazza a gyakorlatban. Széleskörű ismereteinek köszönhetően bármilyen terülten alkalmazható, feladatait mindig megoldja. Problémamentes, és jól együttműködik a kollégákkal.

A lila típus erős egyéniségű. Gondolkodása eredeti, fantáziagazdag, tehetséges. Könnyen gyorsan reagál, ráhangolódik a környezetre, önálló gondolkodású, kreatív, fejlődőképes.

A szürke típus nem karakterisztikus, nem feltűnő, de együttműködő. Ők nem kezdeményeznek, hanem végrehajtanak. Jól tűrik, és szívesen végzik az egyhangú, monoton munkát.

Piros típus: viselkedésükkel gondot okoznak a környezetüknek, gyakran destruktívak, vitát provokálnak, kötözködnek, nehezen illeszkednek be egy rendszerbe. Mindenben hibát keresnek, rontják a légkört. 

Az ideális összetételű munkacsoportokban legfeljebb 20% zöld, 60% kék, 10% lila és összesen maximum 10% szürke, illetve piros típusú személyiség van. Ha ezek az arányok felborulnak, az egyensúly eltolódik valamelyik irányba, ami semmiképp sem szerencsés. Ha a dinamikus személyiségek nagyobb, az adminisztratív típusúak pedig kisebb számban vannak jelen a csapatban, az a stabilitás rovására megy. A túl nagy lendület és a szilárd alapok hiánya gyakori és felesleges kockázatvállalást eredményez. Ha a kékek aránya nagyobb 60%-nál, túlzottan stabillá, fejlődésképtelenné válik a cég. 

Abban az esetben, ha a kelleténél több kreatív személyiség van a csoportban, az ötletek kapják a főszerepet, és nincs aki a rutinmunkát elvégezze. Ennek ellenkezője is rossz: túl sok szürke típusú munkatárs mellett nincs haladás, a cég is elszürkül, a szabadjára engedett pirosak pedig ellehetetlenítik a vállalkozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése