2013. szeptember 26., csütörtök

Mit írjak a grafológusnak?

Ha kérhetjük, inkább másolj. Jobban szeretjük – és amikor pályaválasztáshoz, munkaerő kiválasztás támogatására készítünk elemzést, kérjük is – ha a duktor (az író személyt hívjuk így) másol. Erre azért van szükség, mert a pontos mérés érdekében az írásnak mennyiségi és minőségi kritériumoknak kell megfelelnie.
Például: „a” betűből 50 darabot kell lemérnünk, „o” betűből szintén, ugyanis e két írásjegyen mért adatokat átlagoljuk, egymáshoz is viszonyítjuk. Ha nincs meg a kellő darabszám, nem lesz precíz a számításunk.
A másoláshoz instrukciókat is adunk. Magát az írást, mint tevékenységet vizsgáljuk, megfeleltethetjük az író személy feladatmegoldásának, mondjuk munkavégzés közben. Ezért kérjük, hogy az írásmintát a lehető legpontosabban, a lehető legrövidebb idő alatt készítse el. Minimum 15 leírt sort kérünk, ám ha a duktornak nincs kedve megállni, az sem baj. Sőt, számunkra az is információ. Az általunk kiadott szöveg tördeletlen, és elég nehéz is, nevekkel, évszámokkal, így buzdítva alanyunkat, hogy bátran tagoljon, válasszon el, merüljön bele az írásba, és ne a külalakra figyeljen. Az írásmű végére teljes aláírást is kérünk, ennek is fontos szerepe van az elemzés során.

Az írásképet befolyásolhatják bizonyos tényezők, melyeket jobb kiküszöbölni, ha lehet, például fejfájás, kimerültség, gyógyszerek, alkohol hatása. Ugyancsak fontos, hogy jó tollal, kényelmesen ülve (ne mozgó vonaton) készítsük el az írásmintát.
Vannak olyan zavaró hatások is, melyeket nem tudunk kiiktatni, például kézsérülés, öregedés miatti kézremegés, látásromlás. Erről tájékoztassuk a grafológust. Valamint szemüveg viseléséről, és a domináns kézhasználatról is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése